Go Back Balvenie, voorjager Joost de Fouw

‘Een ruwe diamant, heerlijk om hiermee te mogen werken’

In de Volkskrant van 16 november 2011 stond in een interview: ‘Dit zijn de Olympische Spelen’, zegt De Fouw in diepe ernst. Wie alle proeven doorstaat, ontvangt het zogeheten AA-diploma. De Fouw: ‘het AA-diploma verschaft je eeuwige roem’. Zelf heeft hij die hoge staat van genade vorig jaar bereikt, in de helse Nimrod aan het Veerse Meer.Go Back Balvenie (Joey)

In 2001 verhuisden wij van Hellevoetsluis naar Oosterhout vanwege mijn werk in Breda. Daar mijn vrouw Hennie niet direct in Brabant kon wennen, besloten wij een hond aan te schaffen. Oorspronkelijk kom ik uit de africhting en een Duitse herder sprak mij wel aan. Echter, mijn vrouw was zwaar hartpatiënt en als wij een beroep op een buurvrouw zouden moeten doen om de hond uit te laten, dan zou dat een beetje lastig worden met dit ras. Dus besloten we een Labrador als huishond te nemen. Het werd Buddy een knots van een bruine Labrador. Vervolgens naar de puppy training bij Biemans in Dongen waar Mart van de Wiel ons les gaf. Volgens mijn vrouw is het daar ’fout’ gegaan en zodanig dat de jachthondensport ons hele leven is gaan beheersen.

Mijn interesse was gewekt en ik besefte tegelijkertijd dat ik deze sport niet op hoog niveau kon beoefenen met een huishond. Buddy bleef huishond en we ‘bestelden’ een Labrador bij Cees Schormans: Miller Square Hurricane Jack met als vader Eastdale Dynamite Jack.

Jack werd mijn  leerhond en we hebben met heel veel succes aan alle disciplines deelgenomen. Hij werd winnaar van de  Artemis 2007 (NLV) en in 2010 behaalde hij een keurige 2e plaats op de Nimrod in Zeeland. Hij was toen bijna 7 jaar en opgeleid in het jachthondenproeven circuit. Ondertussen trok de OWT/IWT discipline mij zeer sterk aan. De eerste stappen met Jack werden gezet en hij werd in een half jaar ‘klaargestoomd’ voor een voor ons succesvolle IWT 2011 in Hongarije.

Go Back Balvenie IWT Denemarken 2014Zijn opvolger Joey (Go Back Balvenie) was in juli 2010 onze roedel komen versterken en mijn keuze voor hem bleek een schot in de roos. Een zelfverzekerde hond met veel passie en bereid voor ons ‘beiden’ te werken. Beiden? Ja inderdaad, beiden. Zijn interpretatie van ‘will to please‘ kreeg een andere dimensie. Baas, ik haal voor jou het apport, zodat ik daarna het volgende apport kan ophalen.

Mijn passie is mijn honden zo breed mogelijk op te leiden en wel zodanig dat we aan alle wedstrijdvormen en de praktijkjacht kunnen deelnemen. In de retriever wereld kun je van februari t/m november aan allerlei disciplines deelnemen. Echter, om aan alle disciplines te kunnen deelnemen heb je een allround hond nodig en Joey is hiervoor enorm geschikt. In de training moet ik rekening houden met de balans tussen controle en zelfstandig werken, OWT/IWT/veldwedstrijden enerzijds en de jachthondenproeven anderzijds. Een andere vereiste is een goede trainingsgroep met een manier van trainen die jou aanstaat. Onze groep is zeer hecht en bestaat uit 5 voorjagers Mart  van de Wiel, Henk de Ronde, Jur van Bijnen en onze benjamin Jeroen Dijkkamp. Dit doen we al vele jaren met heel veel plezier. Ons motto: trainen met en voor elkaar, wedstrijden ‘tegen’ elkaar.

Omdat niet alles tegelijk kan, wilde ik me in 2015 op de MAP’s en de Nimrod richten. Hiervoor hebben we in 2014  met succes 3 A diploma’s op de jachthondenproeven behaald, om dit jaar aan de MAP’s  te mogen deelnemen.

Nu doen we mee aan de Nimrod een evenement waar menig voorjager van ‘droomt’. Een podium met veel aantrekkingskracht, waar je aan een breed publiek kunt laten zien wat er met de jachthonden bereikt kan worden. Ik wens al mijn collega deelnemers en toeschouwers een fantastische dag toe.