Leannanalba Droigheann, voorjager Robert Bolsenbroek

 

When The Going Gets Tough, The Tough Get Going’

Leannanalba Droigheann, genaamd Moon, werd op nieuwjaarsdag 2010 in het Schotse Stranrear geboren. Gefokt door een Nederlandse gamekeeper Jan Smit.  De moeder teef was een Fieldtrial winner gekocht door een Amerikaan en bij de familie Smit gestald. Uiteindelijk is deze teef in Schotland gebleven en gedekt door de reu van Billy Steel senior Leadburn Viceroy.   De fokker gebeld en we konden als landgenoten een pup kopen.  Zo kwam het dat wij met de auto een overtocht hebben geboekt naar Schotland om de nieuwe aanwinst op te halen.  Om de kosten te delen stapten ook nog twee andere voorjagers in en werden onderweg nog even twee jonge labradors ingekocht. Op de terugreis zaten wij met drie mannen, twee jonge honden en twee pups in een auto. Zonder al te grote problemen zijn wij teruggekomen in Nederland.

weet je wel dabols 1t je een top draver hebt’

Moon was als pup rustig en stabiel. Soms dacht ik bij mezelf wat moet dit worden. Wij hadden meerdere labradors en Moon liep gewoon mee zonder al teveel op te vallen. Wel ging hij altijd mee naar de KNJV trainingen die ik als instructeur gaf/geef. Een van mijn cursisten, een paardenkenner, zei op een gegeven moment  “weet je wel dat je een top draver hebt ”. Moon werd wakker en we hebben de gerichte training opgepakt. Daarna ontwikkelde hij zich snel en na een paar jachtdagen ging hij helemaal los. Eigenlijk te vroeg …teveel.

De kwaliteiten van zijn vader kwamen naar voren: gemakkelijk te trainen, een goede neus, eerlijk, hard jagend, niet opgevend en sociaal in omgang.  Deze kwaliteiten van Moon zien we ook weer terug in zijn nakomelingen.

De eerste proeven met hem was het altijd hard werken. De praktijkjacht had hem veel zelfstandigheid geleerd en op een OWT wordt het dan lastig. Inmiddels had ik
bij een workshop in Duitsland Uwe Heiss leren kennen en met hem heb ik de “grundausbildung” opnieuw opgepakt. Dit pakte goed uit en de resultaten kwamen in het OWT werk. Tubols2ssendoor werden nog twee KNJV A diploma’s gehaald.  Ook hebben we de nodige tegenslagen gehad; zo liep Moon vorig jaar in de aanloop naar de IWT een rugblessure op waardoor het een verloren seizoen werd. Gelukkig is hij hiervan volledig hersteld en heb ik de keus gemaakt om te gaan ”mappen”.  Zo ben ik bij Rudi Meijjer en zijn team terecht gekomen en zij hebben de transitie van OWT naar MAP perfect begeleid, met als resultaat een uitnodiging voor deze Nimrod.  Daarnaast mijn dank voor het thuisfront (mijn personal coach) en de collega’s van de Jagersvereniging, afd. Apeldoorn.

We verheugen ons op de komende Nimrod en hopen op een mooie wedstrijd.

Ik wens alle deelnemers veel succes toe.