Maya vom Schaar, voorjager Wouter Kalverboer

 

en kwam de Nimrod zowaar dichterbij…

 

Mijn naam is Wouter Kalverboer, 49 jaar, geboren en getogen in het mooie Friesland. Vader van twee prachtige sportieve kinderen en al meer dan 20 jaar gelukkig samen met mijn vrouw. De liefde en respect voor de natuur werd mij al op zeer jonge leeftijd bijgebracht door mijn moeder en opa. Via mijn opa kwam ik in aanraking met de jacht waarbij WEIDELIJKHEID met hoofdletters werd geschreven..

maya liTijdens de jachtdagen heb ik verschillende rassen meegemaakt, maar het robuuste karakter, de stoere uitstraling, de veelzijdige inzetbaarheid en de vriendschap van de Duitse staande draadhaar deden mijn hart altijd sneller kloppen. Toen de keuze voor een draadhaar éénmaal was gemaakt kwamen we na veelvuldig informatie te hebben ingewonnen uit bij de kennel vom Schaar in Duitsland. Samen met de kennis en ervaring van draadhaar-fan Piet van de Baan kozen we voor Maya. Maya bleek een bijzondere hond, ze leerde snel en ontwikkelde zich goed. Mijn doel met Maya was helder: ik wilde weidelijk jagen en daarbij hoort een goed opgeleide veelzijdige jachthond die onder alle omstandigheden het wild binnenhaalt.

Om dat te bereiken zijn we in het voorjaar van 2013 begonnen met de africhting en in datzelfde jaar haalde Maya haar eerste C diploma en niet veel later haar eerste B diploma. Dit eerste succes smaakte naar meer en in 2014 behaalde Maya reeds haar eerste SJP A diploma. Daarna volgde er in 2015 een tweede waarna we konden gaan “Mappen”, niet veel later werd in datzelfde jaar haar eerste Map A diploma behaald.

Maya bleek op wedstrijden regelmatig in staat het “podium” te halen. In 2015 werd als een van jongste deelnemers deelgenomen aan de Grote Prijs Jan Coldewey, waarbij we voor het eerst in aanraking kwamen met de disciplines zweetwerk en een apporteerveldwedstrijd. Ondanks dat ze deze disciplines niet beheerste, was het een mooie ervaring en kwamen we tot de middenmoot. Op exterieur keuringen bleek meermaals dat Maya van Uitmuntende afstamming kwam.

In de winter van 2015 heb ik naar aanleiding van de Coldewey het zweetwerk onder leiding van Will Dokter en Henk Vink opgepakt waarna we in het voorjaar van 2016 en ook daarna op dat vlak hoge ogen gooiden. In 2016 werd tweemaal deelgenomen aan een MAP A, welke beide met succes werden afgerond.maya re

Vanaf de leeftijd van één jaar vergezelt Maya mij altijd op jacht en won daarbij snel mijn vertrouwen. We vormen samen een hecht team. Haar sterke punten bleken het nazoeken van aangeschoten hazen, welke ze vaak over enorme afstanden alsnog weet binnen te halen en het talent om (roof)wild op te sporen en te presenteren.

Dit jaar werd er ingezet op meer met als doel deelname aan de prestigieuze Nimrod. Bij de eerste wedstrijd in Heijningen werd een tweede prijs behaald waarmee 98 Nimrod punten werden binnengesleept. Bij de MAP wedstrijd van de Draadhaar-vereniging in Delft werd Maya eerste en kwam de Nimrod zowaar dichterbij…

Deze successen waren niet mogelijk geweest zonder de hulp en inzet van mijn vriend en jachtmaat Dirk Wolbers, trainingsmaatjes André Brink, Ronald Veenstra en Cor Heinz, maar in het bijzonder van trainer en vriend Piet van de Baan en jachtmaat Roel Zondervan. Piet kan door zijn enorme ervaring met jachthonden/draadharen, zaken vaak net anders belichten waardoor trainingsfouten konden worden voorkomen; bovendien weet hij tijdens gezamenlijke trainingen altijd weer kritische puntjes te vinden. Jachtmaat Roel Zondervan had een brede visie op het praktijkwerk van Maya en maakte haar bijna wekelijks van dichtbij mee tijdens de jacht. Hieruit konden we vaak trainingsdoelen ontwikkelen voor het jaar erop waarbij Roel altijd trouw als kenner en helper graag zijn bijdrage leverde. Helaas is Roel ons vorig jaar ontvallen. Een extra drijfveer en missie om er 13 november vol voor te gaan; als team kijken we er enorm naar uit!