Tiff, voorjager Ingeborg van der Eijk

‘Gewoon genieten’

Nadat een val van een paard mij bijna fataal was geworden, ging ik (tot grote opluchting van familie en vrienden) op zoek naar een andere hobby.  Opgegroeid in een dierenarts gezin met o.a. Beagles koos ik voor een hond die je wél iets kunt bijbrengen, de Engelse field trial labrador.

Ingeborg van der Eijk en Tiff

foto: Arienne fotografie

Senna was mijn eerste jachtlijn Labrador die spontaan met een net geschoten eend aan kwam dribbelen op het erf van Cock en Andine de Vrij. De keuze om jachttraining te gaan doen was gemaakt. Op 3-jarige leeftijd kreeg zij haar eerste nest. Omdat ik erg onder de indruk was van de Engelse stijl en prestaties van John Halstead, koos ik een reu van hem: Garronpoint Ross of Drakeshead.

Zo leerde ik Erik van den Hoed kennen. Hij had zich gemeld voor het nest op zoek naar een nieuwe jachthond. Hij kwam langs en hield een eenden vleugel boven het slapende nest met snurkende pups, twee pups vlogen recht omhoog. Onze keuzes waren gemaakt: de reu (Jack, Nimrod 2014) ging met Erik mee en ik wist welk teefje (Tiff) ik wilde houden.

Sindsdien is deze hobby helemaal uit de hand gelopen. Als ik met vrienden afspreek wordt er voorzichtig gevraagd of ik de (inmiddels 3) honden ook meeneem…? Ik ben weggestuurd door mijn kinderen van het schoolplein omdat ze niet opgehaald willen worden door een moeder die eruit ziet als ‘een boswachter’. De keer dat ik na een training rechtstreeks naar een ouderavond ben gereden was voor hen de druppel die de emmer deed overlopen.

Tiff the flying Dutchwoman

foto: Arienne fotografie

De eerste MAP wedstrijden van dit seizoen liepen voor geen meter, alles wat mis kon gaan ging mis. Ook verslapen voor een MAP draagt niet bij aan een verbetering van het resultaat. Kennelijk was het allemaal toch te vroeg. Ik besloot om alle ambities te laten varen en gewoon te gaan genieten van Tiff en de ervaring van de resterende MAP’s. Dat bleek een omslagpunt, vanaf dat moment liep het en hebben we ons (wel met de hakken over de welbekende sloot) gekwalificeerd.

Mijn trainingsmaatje Bob de Graaff wil ik hier expliciet bedanken voor het intensieve afgelopen jaar. Al deze resultaten zouden niet behaald zijn zonder trainers, helpers, trainingsmaatjes en mensen die het mogelijk maken om mee te gaan op de praktijkjacht:  Erik van den Hoed, Jaap Dansen, Luc Michielssen, Jan Luijendijk, Marcel van Rooijen, Ton Uphof, Jan-Peter Spierenburg, Arie Verweij, Dick ten Hartog, Dirk van ’t Slot, Ruud Onderwater, Pieter Vivijs, Pascal Derksen en Hans van Thiel (weet ik zeker dat ik niemand vergeet…?).

Ik ga samen met Tiff gewoon enorm genieten van de Nimrod 2015!