Beechdale’s Finch, voorjager Henk Klein

 

Hoe mooi is het om een ‘levenslange’ hobby zó af te kunnen sluiten.

 

In 1987 mocht ik met mijn eerste hond, draadhaar Famke van de Bemmeraue, meedoen aan de Nimrod. Nu, 34 jaar later, mag dat met mijn laatste hond nóg een keer! Hoe mooi is het om een ‘levenslange’ hobby zó af te kunnen sluiten.

FinchHet plan was om na pensionering nog één keer een pup aan te schaffen. Inmiddels was ik na 20 jaar Duitse staande draadharen overgestapt naar de Labrador en in mijn zoektocht naar ‘het ultieme talent’ kwam ik volstrekt toevallig uit bij de Beechdale kennel in Oostenrijk. Een extra vakantietje van een paar dagen om naar het nest te kijken en daarna nog een keer terug om Finch op te halen. Die reis is hem niet goed bevallen, want het is mijn eerste hond die een hekel heeft aan autorijden.

Zijn vader was Internationaal Veldwerk Kampioen en mijn droom was om daar met Finch ook naar toe te werken. Zo rond de leeftijd van een jaar ben ik op OWT-training gegaan bij Marianne van Soest en daar trof ik mijn maatjes waarmee ik 5 jaar later een team vormde op de IWT in Italië. Met Thea Kolsteren, Aad Keldermans, Joost Smits (en aanhang!) heb ik al die jaren wekelijks getraind, wedstrijden gelopen in binnen- en buitenland en gezellige tijden beleefd, echt uniek!

Finch2Finch heeft het heel goed gedaan in de OWT-wereld en in alle klassen veel prijzen gewonnen. De top in het veldwerk werd het niet, maar toch wel een paar kwalificaties gelopen.

En dan de overschakeling naar de MAP’s, een volstrekt andere tak van sport! Na jaren lijnen lopen, klein zoeken en gecontroleerd werken moest Finch het vooral zelf gaan doen. Mede door de praktische jacht is dat gelukt en was hij na het Provinciaal Kampioenschap in 2019 klaar om te strijden voor een plek op de Nimrod in 2020. Dan wordt het wel penibel met een hond van 8,5 jaar en een gigantische concurrentie bij de labradors. Maar met een professionele voorbereiding bij de Masterclass Heuvelrug en wekelijkse hulp van Elly en Chris is het toch gelukt!

We hopen er in goede conditie te staan op 8 november om de sportieve wedstrijd aan te gaan. Ik wens alle voorjagers veel succes!