French Quarter Friend’s Duchesse Kajsa, voorjager Cees Deelman

 

Drenthe, “doar vuil k mie heildaal thoes”

 

French Quarter Friend’s Duchesse Kajsa (roepnaam Kajsa) is een zevenjarige Flatcoated Retriever. Dit in Duitsland gefokte teefje is een halfzuster French Quarter Friend’s Baronne Charlotte, de Flatcoat waarmee ik in 2015 mijn debuut maakte op de Nimrod. Vanaf mijn prepensioenering, nu alweer meer dan 15 jaar geleden, heb ik een oude hobby nieuw leven ingeblazen en ik beleef ook nu nog dagelijks enorm veel plezier aan het trainen van mijn honden. Hierbij ligt de nadruk vooral op het kweken van begrip. Een hond die begrijpt wat de voorjager van haar of hem verlangt, luistert niet alleen beter maar schakelt ook gemakkelijker over op het nemen van functioneel eigen initiatief.

Cees_met_KajsaBij Kajsa is het overigens niet vanzelf gegaan. Een goede hond, dat wel, maar beslist geen topper. Eerder dit jaar leek zij bovendien de interesse voor de jachthondenproeven volledig kwijt te zijn. Ik ben dan ook veel dank verschuldigd aan Marylou Bijvoet en Rudi Meijjer van de Jachthondenschool Almere (JHSA). Zij zijn erin geslaagd het enthousiasme bij hond en baas tijdig op te krikken. Naast de JHSA wil ik uiteraard ook de trainingsgroep van Theo Cornelissen in de Achterhoek betrekken bij de bereikte successen. En, niet te vergeten, Gerard van den Heuvel (De Vallei Apporteurs), die in een eerder stadium eraan heeft bijgedragen dat Kajsa wat meer eelt op haar ziel kreeg.

Elk jaar, na het wedstrijdseizoen mag Kajsa een aantal keren mee op jacht. Vooral in de drift leeft ze zich dan helemaal uit en bewijst dat ook een Flatcoat in de praktijk een geweldig bruikbare jachthond kan zijn. Net nog geen staande hond …

Drenthe, “doar vuil k mie heildaal thoes”. Dat ik me met Kajsa juist gekwalificeerd heb voor de Nimrod 2021 in Drenthe maakt ons dus bij voorbaat al een blij team. Nu nog negen apporten binnen en we kunnen ons geluk niet op.

Ik wens alle deelnemers veel succes.