NIMROD 08-11-2021 in de boswachterij te Gieten

De provincie Drenthe is dit jaar aan de beurt om de Nimrod te organiseren. Dat zou eigenlijk vorig jaar al het geval zijn, maar ook hier gooide corona roet in het eten. Nu lijkt niets het doorgaan in de weg te staan!

Deelname aan de Nimrod is het hoogst haalbare dat een jachthond en voorjager in Nederland via jachthondenproeven kan bereiken. Van ieder jachthondenras wordt de hond die het afgelopen seizoen op de proeven het best heeft gepresteerd, en minimaal tweemaal een MAP A diploma heeft behaald, uitgenodigd om mee te doen. Dat betekent dat er een scala aan verschillende jachthondenrassen present zal zijn.
Honden die op de Nimrod alle apporten binnen weten te halen en minimaal 55 punten per proef behalen, ontvangen het felbegeerde AA-diploma. Overigens mag een hond slechts éénmaal in zijn leven deelnemen aan de Nimrod.

De omgeving

In het noordoosten van de provincie Drenthe ligt de gemeente Aa en Hunze. De naam van deze gemeente verwijst naar de rivieren de Drentsche Aa en de Hunze, die beide door de gemeente stromen. Het Drentsche Aa landschap ontstond vele duizenden jaren geleden door een samenwerking van mens en natuur. Dat heeft geresulteerd tot het prachtige natuurgebied dat het heden ten dage is en zelfs te boek staat als Nationaal Park. 

Vanaf de prehistorie tot in de 20e eeuw hebben mensen het landschap aangepast door bossen te kappen, akkers aan te leggen, kanalen te graven en turf te winnen. Van al deze gebeurtenissen zijn nog sporen te vinden: van prehistorische akkercomplexen, middeleeuwse boerderijen, lommerrijke dorpen tot oude fabriekscomplexen.

De gemeente bestaat uit twee verschillende delen, met elk een verschillende achtergrond. De twee delen worden gescheiden door de Hondsrug die zelf bij het westelijk deel hoort. Deze in de ijstijden opgeworpen zandrug hoort tot de oudste bewoonde streken van Nederland. Binnen de gemeente liggen in totaal 12 hunebedden. Daarnaast zijn er vele grafheuvels te vinden.

Het westelijk deel wordt gekenmerkt door een esdorpenlandschap. In dit deel waren ook in de middeleeuwen de vergaderplaatsen voor de Etstoel, het hoogste bestuurlijke en juridische college in het toenmalige Drenthe.

Het oostelijke gedeelte van de gemeente kent een veel kortere bewoningsgeschiedenis. De veengebieden langs de Hunze zijn vanuit de dorpen op de Hondsrug langzaamaan ontgonnen.


De locatie Nimrod 2021

De gemeente kent 35 officiële kernen. Eén van de kernen in de gemeente en centraal gelegen op de Hondsrug is het dorp Gieten.
Het dorp wordt aan alle zijden omringd door typisch Drentse Landschappen waaronder een grote voormalige Houtvest
erij, Boswachterij Gieten en zandafgravingen. Een ideale combinatie voor uitdagende jachthondenproeven. Niet voor niets worden hier dan ook al jaren SJP’s en MAP’s georganiseerd. Al met al een schitterend decor met grote diversiteit die alleen daarom al een uitdaging gaan vormen in deze editie van de Nimrod. 

 

Programma

08.00 uur opening 

09.00 uur – 16.00 uur proeven 

17.00 uur prijsuitreiking 


Overnachtingen

Hotel van der Valk Assen (vragen naar Nimrod arrangement of boek online) of neem een kijkje op www.drenthe.nl/verblijven-overnachten voor bijzondere overnachtingen in de directe omgeving. 


Route

We mogen gebruik maken van de (verharde) parkeerplaatsen rondom ’t Nije Hemelriek te Gasselte. Vanaf daar is de locatie goed te belopen (1,5-2km) of met de paardentram te bereiken.

Vanaf N33 (Assen- Veendam) rotonde Gieten richting Emmen (N34) en dan afslag Gasselte.

Vanaf Zwolle via A37 (Emmen)/ N34 afslag Gasselte 

Stel routeplanner in op Houtvesterjansensweg 1, ’t Nije Hemelriek, te Gasselte en dan P borden volgen.


Contact

Lennart van Rees, public relations, Nimroddrenthe2020@gmail.com