Canis Fortuna Zadra, voorjager Cornelie Verheugt

 

Canis Fortuna, wat “Gelukkige Hond” betekent…..

 

Wij zijn de combi Cornelie Verheugt en Canis Fortuna Zadra alias Zarda, woonachtig in Gilze-Rijen. We wonen daar al vele jaren samen met echtgenoot Léon, inmiddels vier Duitse staande draadharen en twee Weimaraners.

SF0A8951-1Ik heb een beetje de omgekeerde weg bewandeld dan hondenmensen meestal doen. Ik begon namelijk eerst met het fokken van de draadhaar. Daardoor kwam ik als rechtgeaard stadsmens in aanraking met de jachtpraktijk en alles wat daarbij komt kijken. Zo begon ik de jachttraining met mijn eerste draadhaar. Dat ging nog niet zo makkelijk waardoor ik de opleiding voor Kynologisch Gedragstherapeut volgde om meer inzicht in hondengedrag te krijgen. Dat bracht veel kennis en begrip voor de omgang/africhting met honden en langzaam aan begon ik het trainen steeds leuker te vinden en werd ik behoorlijk fanatiek. Léon was al véél langer met de draadhaar bezig en van hem kon ik op fokgebied veel leren.

Zarda komt uit de Poolse kennel Canis Fortuna, wat “Gelukkige Hond” betekent en dat geldt zeker voor Zarda: altijd vrolijk en opgewekt, klaar voor actie en met een open en vriendelijk karakter. Haar moeder hebben we zelf gefokt en naar Polen geëxporteerd. Bij de eerste dekking mochten we de dekreu uitzoeken waarna we een teefje terugkregen. En zo kwam Zarda in ons leven. Met Zarda ben ik voor het eerst begonnen met de A-training onder streng toezicht van Ger de Rooij, wat meteen tot succes leidde en zo zijn we samen verder gegaan. Ook in België, waar wij regelmatig proeven lopen, scoorde Zarda prima, won daar vorig jaar zelfs het Hubertusbrevet, de “eindwedstrijd” bij onze Zuiderburen. We gingen lekker totdat Zarda begin dit jaar door een letterlijke uitglijder tegen een boom een ruggenwervel brak. Gelukkig is ze er na een pittig revalidatietraject sterker uit gekomen dan we hadden durven hopen. Ze pakte de draad snel weer op en presteerde eigenlijk boven verwachting.

MAP Continentale Haafte-1-225Dat maakt het extra tof dat we nu aan de Nimrod mee mogen doen en wat ook maakt dat het “now or never” is.

Het traject voorafgaand aan deze dag was al heel tof. De prachtige trainingsproeven die Ad van Dongen gedurende twee seizoenen uitzette hielpen ons goed op weg. Het meeleven van mensen om me heen, ook uit de draadhaarwereld, was geweldig, de motivatiespeeches en tips van mental coach Rinus Biemans en de spontaan geboden hulp van bekenden om te helpen met trainen waren boven verwachting!

Al vele jaren ga ik samen met mijn dochter Kristel, ook druk bezig met jachthonden, naar de Nimrod kijken. Zo ook dit jaar maar nu doe ik mee! We gaan voor een mooie, sportieve dag, het zal zeker een bijzondere ervaring zijn waar we later met veel plezier op terugkijken.

Zarda en ik wensen alle deelnemers een fantastische dag en veel succes toe!