Squareclose Rab, voorjager Gerard v.d. Heuvel

 

Niet verwacht maar toch nog gekomen.

 

Ik draai al menig jaartje mee, ik denk zo’n 34 jaar in deze sport. Vele jaren heb ik les geven en ben ik bestuurslid geweest bij toentertijd Jachthondenclub “De Buzerd”. Vanuit deze club heb ik met vele anderen de Nimrod van 2012 mogen organiseren op de Glind. Nu al weer enkele jaren heb ik jachthonden trainingsgroep “De Vallei Apporteurs” waar wij meerdere voorjagers hebben getraind die uiteindelijk op de Nimrod hebben gestaan.

ImageDit is mijn tweede Nimrod. In 2005 mocht ik meedoen met mijn Grote Munsterlander, die alle apporten binnen haalde maar doordat zij op één proef zij net buiten tijd was, haalde ze geen AA-diploma.

Nieuwe tijden – nieuwe kansen. We hebben er dit jaar weer zin in. Na twee Grote Munsterlanders te hebben voorgejaagd moest er maar eens een labrador komen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, vele adviezen gevraagd want ik wilde een snelle hard werkende labrador hebben.

Uiteindelijk kwam Haije Volbeda met een goed idee, hij wist dat er in Engeland twee mooie labs zaten bij Mr. I.W. Christie. Hij ging met zijn broer Niels naar Engeland en wilde voor mij wel Image1een hondje meenemen, zo gezegd zo gedaan. Daar was hij dan, Squareclose Rab, 8 maanden oud, een wat timide, ietwat angstig hondje, en ik dacht o jee. Ik ben met hem gaan wandelen zonder enig commando aan een lange lijn. Na een paar wandelingen ging hij met mij meelopen en kreeg ik contact met hem en zie nu wat een fantastische hond het is geworden.

De uitnodiging had ik niet meer verwacht zeker niet na de laatste MAP proef waar Squareclose RAB (Rooney) geweldig liep. Daar verloor hij echter veel punten op een proef waar hij de vrijheid kreeg en hard werkte, maar het wild niet direct kon vinden en daardoor veel tijd nodig had.

Bij het inschrijven van de MAP proeven dit jaar had ik geen plan om deel te nemen aan de Nimrod. Ik had voor vijf  MAP’s ingeschreven en wilde kijken we waar we voor volgend jaar aan zouden kunnen werken. Het hij ging geweldig van start, op zijn eerste MAP werd hij gelijk eerste en we hebben op de vijf proeven 5 keer een MAP-A diploma behaald.

Mijn trainingen doe ik nagenoeg alleen, soms draai ik één of twee sessies mee bij een trainingsgroep.

De laatste trainingen doe ik met een stel jonge cursisten, Matthijs en Adriaan, zij zijn net zo fanatiek als ik was in mijn beginfase en samen halen wij het beste uit onze honden.

Dan aan alle medestrijders heel veel plezier en laten we er een sportieve wedstrijd van maken.

Gerard v.d. Heuvel